post

Общият бюджет на програмата за сътрудничество със Сърбия е над 66 млн.лв.

Съвсем скоро ще бъдат сключени първите договори за новите съвместни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия 2014-2020 г. Това обяви в Дупница заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Общият бюджет на програмата за сътрудничество със Сърбия е над 66 млн.лв. В рамките на първата покана за набиране на проектни предложения са одобрени 36 проекта за повече от над 36 млн.лв.  Два от проектите за над 2,3 млн. лв. са спечелени в област Кюстендил, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството. Деница Николова участва в  Ден на европейското сътрудничество, който се провежда в парк „Рила“ в Дупница. Събитието се проведе под формата на фестивал на кулинарния туризъм под мото „Яж, пътувай и обичай трансграничното сътрудничество“, събирайки десетки жители и гости на пограничния регион. 

България отбелязва празника от 2012 г. с различни инициативи – концерти, фестивали със средновековна тематика, екологични изложения, посветени на опазването на околната среда, модно ревю и др. „Днес отбелязваме 5-ти пореден Ден на европейското сътрудничество с един фестивал, посветен на нещо, което ни обединява и привлича множество туристи в нашия трансграничен регион – любовта към качествена и вкусна храна“, посочи зам.-министър Николова. 

Инициативата датира от 2011г. в подкрепа на идеята за популяризиране на резултатите от програмите за европейското териториално сътрудничество сред по-широка аудитория, напомни зам.-министър Николова и отбеляза, че  Денят на европейското сътрудничество се чества от над 50 програми с повече от 170 местни събития в 30 страни. „Тези събития помагат на хората да се запознаят с проектите за  трансгранично, транснационално и междурегионално сътрудничество и да оценят резултатите от тях. Стотици такива проекти, финансирани от Европейския съюз, помагат за намаляването на различията между регионите в България и целят подобрение на качеството на живота на всички нас“, подчерта още Николова. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *