НовиниТранспорт

1,1 млн. лв. приходи от туристически данък отчита Столична община до края на август

Статистиката показва, че към края на август София е посетена от над 700 хил. туристи

До края на август приходите от туристически данък в София възлизат на 1,1 млн лв., което е ръст от 14 на сто на годишна база, съобщи Иво Маринов, директор на Общинско предприятие “Туризъм” на Столичната община, цитиран от econ.bg.

По неговите думи, София успява да запази възходящата тенденция в туризма от 2011 г. досега, а като градска дестинация, няма ясно изразен туристически сезон. Туристическият поток е сравнително равномерно разпределен през цялата година.

Статистиката показва, че към края на август София е посетена от над 700 хил. туристи, което е представлява ръст от 8 на сто в сравнение със същия период на предходната година. Традиционните държави, които генерират туристи за София са: Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел. Добри резултати дава и работата по привличане на туристи от съседните страни. Отчита се и ръст на туристи от някои далечни пазари като Австралия, Индия и Китай. Сериозно увеличение бележат туристите от страни като Норвегия, Финландия, Армения и Беларус.

„Профилът на туриста, посещаващ София, не се различава от съвременния профил на туриста в световен мащаб – той е по-взискателен, защото разполага с повече информация, притежава туристически опит, търси иновативен туристически продукт, избира най-добро съотношение качество-цена, или търси “хитов” продукт, търси чиста природа, контакти с местното население” ,съобобщи директор на Общинско предприятие ”Туризъм” на Столичната община.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *