НовиниОбразование

Близо 600 млн. лв. по ОП РЧР са насочени към работодателите за обучение на персонала

30 млн. лв. са отделени за схема за подкрепа на бизнес начинания със сезонен характер на дейността

Само през тази година близо 600 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) са насочени към работодателите за обучение и преквалификация на служителите. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на дискусия за сектор „Машиностроене“, организирана от в. „24 часа“ и списание „Иноватор БГ“.

До края на 2016 година работодателите ще могат да кандидатстват по няколко схеми за повишаване на професионалната квалификация и ключовите умения на служителите си. 30 млн. лв. са отделени за схема за подкрепа на бизнес начинания със сезонен характер на дейността. Операцията ще даде възможност работодателите да определят кога служителите им ще работят и кога ще се обучават.

Министър Русинова подчерта, че най-добрият начин за модернизиране на професионалната квалификация е бизнесът да участва в разработването на програмите за обученията, за да може с тях да се подготвят кадри с търсените от фирмите знания и умения.

Тя добави, че през октомври се очаква парламентът да приеме предложените от МТСП промени в Закона за насърчаване на заетостта, които предвиждат местните власти, синдикатите и работодателите да правят съвместни проучвания за нуждата от работна сила. „На всеки шест месеца очакваме да получаваме детайлна прогноза за необходимостта от кадри за всеки регион, бранш и сектор“, каза министър Зорница Русинова. Резултатите ще се използват при разработването на програмите за обучение на безработни и заети, което ще повиши ефективността на инвестициите в развитието на работната сила, обясни тя.

Министър Русинова посочи, че към първото полугодие на 2016 г. заетите в сектор „Машиностроене“ са около 123 000 души. 65% от тях са със средно образование.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *