ЗемеделиеНовини

Животновъди ще получат 62 млн. лв. преходна национална помощ за 2016 г.

Субсидиите ще бъдат изплатени на земеделските стопани до края на тази календарна година

Управителният съвет на държавен фонд “Земеделие” утвърди финансов ресурс от 61 728 499 лв. за изплащане през тази година на първия транш по схемата за Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) и за изплащане на пълния размер по схемата за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3), съобщиха от фонда.

Утвърдените средства са в размер до 24 167 762 лева за първия транш по схемата за ПНДЖ1 и до 37 560 737 лева за целия бюджет по схемата за ПНДЖ3.

Субсидиите ще бъдат изплатени на земеделските стопани до края на тази календарна година. Разликата от 20.7 млн. лв. до допустимия бюджет по преходната национална помощ за 2016 г. ще бъде изплатена през първите два месеца на 2017 година.

Предстои одобрение от министъра на земеделието и храните на ставките за единица животно.

Преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от Еврокомисията бюджет за схемите за национални доплащания за 2013-та. През 2016 г. финансовият пакет за всяка от схемите за преходна национална помощ може да достигне максимум 70% от пакета на съответната схема за национални доплащания през 2013 г., припомня фондът. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *