ЗемеделиеНовини

Фонд “Земеделие” плати над 62 млн. лв. на 12 000 фермери

Субсидиите са за стопани, които отглеждат крави

Обвързаното подпомагане на млечните крави ще бъде в размер на 272 лева на животно, а на тези за месо – 206 лева. Най-висока е ставката за крави под селекционен контрол – 275 лв. Парите се дават за т.нар. обвързана подкрепа на млечното и месодайното говедовъдство Над 62 млн. лева плати на повече от 12 000 фермери фонд “Земеделие” в петък.

Субсидиите са за стопани, които отглеждат крави и са заявили подпомагане по 3 схеми за обвързана подкрепа – за млечни крави, за месодайни крави и/или юници, както и за крави под селекционен контрол. 

По първата схема са наредени плащания за 31 019 021 лв., по втората сумата е 16 263 141 лв., а по третата – 15 009 810 лв. Платените средства са авансови с максимален размер до 70% от сумата, изчислена по съответната схема, уточниха от фонд “Земеделие”. 

Регламент №1617/2016 на Европейската комисия позволява тези преводи да се извършат след 16 октомври и до 30 ноември. През новата седмица се предвиждат авансови плащания и по схемите за овце и кози майки, както и за биволи.

Общият бюджет по трите схеми за обвързана подкрепа на млечното и месодайното говедовъдство е в размер на над 94,3 млн. лв. 

Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева от 19 октомври са определени ставките за едно животно. Те се получават, като одобреният от ЕК бюджет по всяка от схемите се разделя на броя на допустимите за подпомагане животни. 

Размерът на бюджета по всяка от схемите е идентичен на миналогодишния и разликите в ставките се дължат на различията в броя на заявените животни по съответната схема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *