post

Няма риск да бъдат спрени евросредствата по програма “Околна среда”, както твърдят от БСП, коментира министър Ивелина Василева.

Изпълняват се 28 проекта по програмата. Изплатени са 69 милиона лева.

Изпълнени са всички условия за усвояване на евросредствата по програма “Околна среда”, за които срокът изтече в края на 2016-а година, коментира министър Ивелина Василева.

“Стана вече традиционно от страна на колегите от Българската социалистическа партия обвинението, че има спрени програми и колегите от Европейската комисия се налага да опровергават подобни твърдения”, каза Василева.

Българската академия на науките за първи път ще може да кандидатства с проекти по програма “Околна среда” за сектора “Биоразнообразие”.

На конкурентен принцип ще бъде подборът на проектите, така че добрите проекти ще получат финансиране в областта на опазване на природата, консервационни мерки, свързани с опазването на биоразнообразието.

Регионалният министър в оставка твърди, че няма проблем с усвояването на евросредства. Лиляна Павлова отчете, че са изпълнени всички 45 условия, поставени на България  от Еврокомисията

Има 10, които са неотчетени. Работата е свършена, а отчетът се подава към юни, така че отново виждаме неправилен прочит, или некомпетентен прочит, или по-скоро като дявола Евангелието. Поредният опит на БСП да изиграе силно драматургична постановка не се получи.

Министър Павлова допълни, че има 15 общини, които отказват да влязат във водните сдружения и така спират реформа във водния сектор.

И ако обърнем внимание кои са общините, рязко прави впечатление, че това са общински съвети и общини, водени от БСП, които саботират тази реформа, но всъщност отново саботират само себе си и само своите граждани, защото им осигуряват всъщност нулев достъп до европейското безвъзмездно финансиране за подкрепата в сектора.

От БСП реагираха, че само са предупредили за опасност от спиране на еврофондовете. Това уточни депутатът Жельо Бойчев.

Ние алармираме за риск и опасност от спиране на оперативните програми. Никой от нас не е твърдял, че към момента има спрени такъв тип средства, така че молбата ми към правителството на Борисов е да не спекулира. Как и по какъв начин Европейската комисия ще приеме обяснението на българското правителство, какви ще са последствията, от тук нататък остава да видим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *