post

Държавата ще финансира дейностите по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” (ОПНОИР), докато Европейската комисия поднови плащанията по нея. Това съобщи просветният министър Николай Денков пред Дарик, уверявайки, че Европа ще възстанови средствата на държавната хазна.

Вчера стана ясно, че ЕК е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката (МОН), в което предупреждава за редица проблеми в програмата. Освен липсата на разделение между Управляващия орган и останалите дирекции, които изпълняват проекти по програмата, нередности са засечени и в над 100 проекта. Докато пропуските не бъдат отстранени, ще бъдат замразени междинните плащания по проектите.

“Това обаче не означава, че програмата е спряна”, категоричен бе Денков. По думите му с писмото си ЕК е показала на България “жълт картон”. “Трябва да изчистим проблемите, за да не получим и червен”, заяви просветният министър.

Той обясни, че когато през 2014 г. е договарял програмата с Европейската комисия в качеството си на зам.-министър на образованието не е имало никакви критики към структурата и съдържанието й. Такива обаче са възникнали за нейното управление и изпълнение вътре в МОН. Според него отговорност за това винаги носи съответният министър – в случая Меглена Кунева.

В своя защита Кунева пък каза, че докладът на ЕК е за периода, в който проф. Денков е бил зам-министър, както и че е изготвила план за преодоляване на проблемите, който вече е връчен на Денков.

Предстои да бъдат набелязани мерки за преодоляване на проблемите, като за целта ще се водят разговори с Европейската комисия. Екипът на МОН предлага четири различни варианта на спешни мерки за преодоляване на проблемите. Сред тях има по-леки, които могат да се приложат бързо в мандата на служебното правителство, както и по-тежки, за които ще трябват около шест месеца, посочи Денков.

Най-леката мярка изисква да се променят длъжностните характеристики на служители в МОН, за да се гарантира независимост на Управляващия орган на програмата. Трябва също да се гарантират перфектни процедури за провеждане на следващи конкурси за проектни предложения и за тяхното оценяване. Всичко това става с ясно разписана Система за управление и контрол, съгласно регламентите на европейските фондове.

Заради голямото натрупване на проблеми обаче това може да не е достатъчно за ЕК, опасява се служебният министър. В разговор с него представители на ЕК са лансирали идеята управлението на ОПНОИР да се поеме от независима агенция извън структурата на МОН. Това обаче според министъра би означавало сериозно забавяне на много проекти и при възможност трябва да се избегне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *