post

Безработицата в България ще продължи да намалява тази и следващата година до 7,1 и 6,8%. Това се дължи както на прогнозата за подем на икономиката, така и на застаряващото население. Това се посочва в зимната икономическа прогноза на Европейската комисия за България.
Еврокомисията признава, че растежът за миналата година у нас е бил по-голям, отколкото тя прогнозира през есента. За тази година институцията предвижда БВП да се увеличи с 2,9% заради повишеното вътрешно потребление.
За първи път Брюксел очаква България да отбележи ръст на инвестициите от над 3% заради ускоряването на проектите, финансирани от еврофондове. Настигането на средноевропейския жизнен стандарт обаче продължава да е с много бавни темпове, пише в доклада, цитиран от БНР.
Рисковете за ръста на икономиката се определят като ниски и са свързани предимно с несигурността от предсрочните парламентарни избори, която може да забави потреблението и решенията за инвестиции. Евентуалните финансови задължения на държавните предприятия също крият рискове за публичните финанси.
Ако има бърз напредък в структурните реформи в България обаче, той може да повдигне ниския потенциал за растеж, отбелязва още ЕК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *