post

54,44% от язовирите в България са в неизправно състояние. Опасност от наводнение има при 205 язовира, а 81 са в предаварийно състояние, съобщава offnews.bg.

Най-опасните язовири са яз. „Карбинци“ в община Димово, яз. „Манастирски дол“, язовирът в община Криводол, този в община Троян, яз. „Вълчи дол“, яз. „Иваново“.

Данните изнесе зам.-главният прокурор на ВАП Ася Петрова. Прокуратурата е направила проверка на състоянието на 4350 язовира, след като е била сезирана от граждански инициативен комитет за лошото състояние на яз. „Бели Искър“.

Проверката е установила също, че състоянието на яз. „Бели Искър“ е неизправно и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия. Язовирът е публично-държавна собственост от 2010 година и повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост. ВАП с предложение от 18 януари 2017 г. е разпоредила на областния управител предприемането на всички изискуеми действия по издаването на акта.

В хода на проверката са издадени 5736 предписания, констатирани са и множество случаи с неизяснена собственост.

Уведомени са областните управители, които следва да осигурят организацията и техническата експлоатация на язовирите до установяване на собствеността.  Проверките продължават.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *