post

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес пред Европейския парламент доклад за възможните посоки за развитието на ЕС до 2025 година, съобщи Дарик.
По неговите думи документът ще бъде обсъден от лидерите на държавите от ЕС в края на месеца в Рим – среща, която се разглежда като “раждането на ЕС от 27 държави” след напускането на Великобритания. “Отгръщаме нова страница от нашата история”, посочи Юнкер в едночасова реч пред ЕП. Той определи решението на мнозинството британци като тъжно и болезнено.
“Искам нашите внуци да се гордеят с нас. Светът се променя с всеки ден – наблюдаваме глобализация, тероризъм, миграция, нови технологии. Понякога бързината на промените ни оставя без дъх. Предизвикателствата пред нас не са непреодолими – можем да се огънем пред тях или да ги превъзмогнем. Ако искаме храброст от другите, ние самите трябва да бъдем смели. Няма по-подходящ момент да водим този разговор за бъдещето. Твърде дълго хората очакваха от ЕС повече от това, което можеше да получат. Трябва да е ясно какво ЕС може и не може да направи”, заяви Юнкер.
“Не сме способни на чудеса, ЕС и отделните държави трябва честно да признаят това. Може да има и повече от изброените пет възможности в доклада, не е необходимо незабавно решение, важното е да има обсъждане. ЕС е повече от пари, стоки и пазари, целта му е да служи на хората”, посочи председателят на ЕК.
Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват, заяви Юнкер
Той поясни, че едната от идеите – за ЕС на няколко скорости, означава “коалиция на желаещите”, които искат да вървят напред с бързи стъпки, и други, които ще се присъединят по-късно. Юнкер отказа да посочи коя от петте възможни посоки предпочита, но посочи, че не е съгласен с възможността от ЕС да остане само единният пазар.
“Европа трябва да бъде по-амбициозна. Решението как да продължим напред няма да бъде взето от мен, то е в ръцете на гражданското общество и националните парламенти, не налагаме виждане, а искаме да чуем другите. Вярвам, че един ден договорът за ЕС трябва да бъде съобразен с общата воля. Затова ни трябва истински, честен разговор за бъдещето на ЕС и очакванията на гражданите. Нито съм уморен, нито са се изчерпали идеите ми, ще ви изненадам, макар че няма да се кандидатирам за втори мандат”, заяви Юнкер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *