post

След поредица от изложби на носителите на Наградата на Фондация „Рикар” в Москва (2008), Сеул (2014) и Мексико (2016), през 2017 година в София фондацията ще представи изложбата „Палат Потьомкин” (Palais Potemkine). Тя събира художествени произведения от съвременното френско изкуство и в нея за първа година ще участват артисти, номинирани за приза, основан през 1999 г. Всяка година фондацията отправя покана до независим куратор, който да организира изложба, представяща група млади артисти от френската сцена.

Жури, в чийто състав влизат колекционери, директори на музеи и куратори от предишни издания, присъжда награда на един от участниците. Куратор на изложбата тази година е българинът Емил Урумов, а самата тя е организирана от Перно Рикар България, Фондация „Рикар” и Националната галерия, с подкрепата на Френския институт.

Изложбата бе представена на 12.04 от изпълнителния директор на Перно Рикар България Мирослава Симова на събитите, в което участие взеха Гийом Робер, директор на Френския институт и Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия.

Фондация „Рикар” (Fondation d’entreprise Ricard) е място за експерименти, творчество и срещи, посветени на съвременното изкуство. Мисията й е да го подкрепя и популяризира в национален и международен план. A Изложбата „Palais Potemkine” има за цел да подчертае и обедини многообразието на една общност от нагласи и подходи в търсене на отговор на въпросите: каква е взаимовръзката между изкуството и предизвикателствата на съвременното общество; каква е ролята на артистичната институция в сърцето на града; как една изложба би могла да се оформи чрез взаимоотношение със своя контекст?

Творбите на представените артисти от френската сцена разширяват понятието за „сцена”. Многообразието на темите, които ги вълнуват, преодолява всякакви граници, които могат да уеднаквят подхода им. Тези автори са обединени от различни връзки с Франция, но изкуството им ги прави граждани на една глобална артистична общност.

Техните изследвания и сътрудничество ги отвеждат до страните от бившия Източен блок, отвъдморските територии, бившите колонии, градски или отдалечени райони във Франция и по света. Те се сблъскват с граничните линии, политическите катаклизми, ролята на градоустройството и паметниците, декора на музеите или на информационното общество, медийния дискурс, начините за взимане на думата, разликите във външността и неравенствата между индивидите.

Според куратора Емил Урумов „Palais Potemkine” е „преди всичко покана, отправена към художествената и гражданска общност, за съпричастие към един процес, който се състои в критическо преосмисляне и преизграждане на основите на нашия социум.”

Номинираните за наградата на фондация „Рикар” тази година са: Матийо К. Абоненк [Mathieu K. Abonnenc], Бертий Бак [Bertille Bak], Стефан Барбие Буве [Stéphane Barbier Bouvet], Жулиен Бисмют [Julien Bismuth], Сиприен Гайар [Cyprien Gaillard], Луиз Ерве & Клое Майе [Louise Hervé & Chloé Maillet], Адриен Мисика [Adrien Missika], Стефан Николаев, Лили Рейно-Дьоар [Lili Reynaud-Dewar], Джими Робер [Jimmy Robert], Брюно Сералонг [Bruno Serralongue], Мари Воание [Marie Voignier]

Откриването на изложбата е на 18 май (четвъртък). От 19 май до 20 август можете да се насладите на произведенията на съвременното френско изкуство в Националата художествена галерия в София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *