post

Проблемите с процедурите ин витро са на път да бъдат окончателно решени. Правителството реши, че ще плаща абсолютно всяка интервенция на семействата с репродуктивни проблеми. За целта ще бъдат намерени необходимите средства, обеща премиерът Бойко Борисов. От думите му излиза, че ограничения в броя на ин витро процедурите отпадат и няма да се налага част от хората да ги плащат от джоба си. На практика това е и конкретна мярка за борбата с демографската криза в България.

“На днешното заседание на Министерски съвет сме приели доклад на правителството, което безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури. Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените, толкова ще има”, каза Борисов след заседанието на кабинета, предаде БГНЕС. Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че технологично това, което са приели, е изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим.

“Това, което предложихме на правителството е Фондът за ин витро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи към него ще бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца”, каза д-р Георги Стаменов от Центъра за репродуктивно здраве. Те предложили да имат по 4 опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж. “По този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура”, посочи лекарят. Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с онкологични заболявания. “Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност”, заяви той. ,

Мария Янева, председател на Фондация “Искам бебе” посочи, че взетото решение изцяло ще бъде в подкрепа и е в подкрепа на пациентите, и най-вече ще реши един много голям проблем на нашата държава, а именно демографията. За 2016г. 12 млн. лева са били осигурени за политиката в областта на асистираната репродукция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *