post

Актюерските разчети сочат, че до 2040 години пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа. Това обяви пред bTV социалният министър Бисер Петков.

Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. Достъпът до системата ще е все по-труден, подчерта министърът.

Петков каза още, че стабилността на пенсионната система се дължи на реформите, направени през 2015 година. С променянето на пропорциите между работещите и получаващите пенсии, което предстои след 2040 години, налага да се мисли за нови реформи още отсега.

„945 хиляди, или близо 40%, са инвалидните пенсии, които се изплащат в момента. В обществото има нагласа, че има много неправомерно издадени свидетелства за намалена работоспособност”, посочи социалният министър. Той уточни, че 518 хиляди са инвалидните пенсии в пълен размер, а останалите са под формата на втора непълна пенсия.

Петков напомни, че за тази година е предвидена актуализация на всички пенсии от 1 юли с 2,4% и увеличаване на две стъпки на минималната пенсия от 163,18 лв. на 200 лв. За този ръст на минималната пенсия са нужни 100 млн. лв., които били осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски за първото четиримесечие.

Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.

В отговор на въпрос, Бисер Петков посочи, че по програма “Развитие на човешките ресурси” са осигурени 20 млн. лева, с които да се плаща на безработни да гледат деца на майки, които искат да се върнат на работа, преди да е приключило майчинството им. Средствата ще стигнат за около 2000 души.

Социалният министър обяви, от юни, когато с промени в законите е въведено изплащане на половината обезщетение за майчинство на жени, които се връщат на работа по-рано, от тази възможност са се възползвали 255 души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *