post

България е в топ 10 на държавите по успешно приложение на “Гаранцията за младежта”, като почти 60 000 младежи са започнали работа на места, осигурени през програми и мерки, финансирани от Европейския съюзи от републиканския бюджет. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков на срещата си с еврокомисаря по заетостта и трудовата мобилност Мариане Тисен, съобщи пресслужбата на ГЕРБ.

Новаков, който е автор на становище в комисията по бюджети за изпълнението на Инициативата за младежка заетост, изтъкна, че страната ни е договорила над 93 процента от целия бюджет на програмата. Евродепутатът допълни, че според комисар Тисен след 2020 година е важно ЕС да има водеща роля в насърчаването на младежката заетост и разкриването на работни места за младите хора.

При срещата стана ясно, че от 2015 година младежката безработица в България се е свила почти двойно. Тази тенденция, както и повишаващата се заетост при младите, е в резултат на европейските проекти и инициативи и на икономическия ръст в страната.

Становището на Новаков за инвестициите и резултатите по програмата предлага значително увеличаване на финансирането за младежка заетост след 2020година, както и промени в начина по който се инвестират средствата в ЕС с цел подобрени резултати. Становището ще бъде представено в комисията по бюджети в края на октомври и ще бъде подложено на гласуване в Европейския парламент през ноември

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *