post

Има два ефективни начина за контрол в здравната система – от страна на пациента и електронна система, като най-добрият начин е от страна на пациента. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев по БНТ.

Той допълни, че пациентът трябва да има възможност да съобщава за нарушения, както и да следи по електронен път какви манипулации са му правени.

Според проф. Плочев въвеждането на електронно здравно досие е ключово, за да се подобри качеството на здравната услуга, както и да се прекъснат недобросъвестните практики от страна на лекарите да изписват фиктивни клинични пътеки.

„С електронната здравна карта ще се подобри качеството на предлаганата здравна услуга и болнична помощ, защото лекарите ще могат да виждат какви манипулации са правени на пациента, какви лекарства са му изписвани и къде се е лекувал дори в случаите, в които той сам не може да каже”, посочи управителят на здравния фонд

В момента се работи по този въпрос, предстои заседание на Надзорния съвет, където ще гласуваме средствата за машините, уточни той.

“Програмата е разработена в електронен вид. Амбицията ни е до юни (2018 г., бел. ред.) да имаме електронни здравни карти, но дотогава трябва да обясним добре какви са те, защото ще дойде съпротива”, посочи проф. Плочев. И уточни, че на първо време такава ще има от лекарите, защото ще се сложи край на фалшивите изследвания, които не са направени наистина.

По въпроса с медицинските изделия, които пациентите се налага да доплащат в огромен размер от собствения си джоб, проф. Плочев заяви, че със сегашния бюджет не може да се направи особено много по въпроса, като допълни, че България е на второ място в света по доплащане на болничната помощ – близо 50% пациентът доплаща от джоба си.

Здравната каса купува медицински дейности, но не можем да разделим лекарствата и изделията, обясни той. И допълни, че някои изделия са толкова скъпи, че надвишават ценатана пътеката в пъти. Законът казва, че всеки има право на достъп до здравеопазване, но никой не е казал, че всеки има достъп до най-скъпото здравеопазване, отбеляза управителят на фонда.

Проф. Плочев допълни, че скъпите медицински изделия не може да се доплащат изцяло от държавата, затова е редно да се въведе система за здравна застраховка и за закупуване на допълнителен пакет здравни услуги. Според него държавата трябва да задължава застрахователите в случай на инцидент да изплащат дължимото на пострадалия още в същия ден, а не месеци след това, когато пациентът вече е платил от собствения си джоб.

Проф. Плочев подчерта, че е важно да се направи така, че лекарите да посрещат пациентите си „усмихнато и компетентно“, което според него ще намали и случаите на агресия срещу медицинските лица. Според него е важно здравната система да се прекрои така, че да заработи в интерес на пациента и той да не бъде прехвърлян от едно болнично заведение в друго. Той допълни, че трябва да се спре практиката да се плаща на болничните заведения на брой пациент, заради което често на пациента се гледа като на „ходеща клинична пътека“.

Управителят на НЗОК заяви, че тази година може да няма дефицит, но изрази надежда, че догодина бюджетът ще бъде увеличен с поне 250 млн. лв., макар че той е поискал увеличение от 500 млн. лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *