post

Mинистърът на здравеопазването и министърът на финансите обсъждат възможност за създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения, обяви министър Николай Петров, цитиран от БТА. Това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си.

По думите на здравния министър в момента болниците в Ловеч, Враца и Видин изпитват най-сериозни финансови затруднения. В тежко състояние са също Старозагорската университетска болница и болницата в Бургас. Общо дълговете на държавните и общинските болници в страната са малко над половин милиард лева, припомни Пет

Петров подчерта, че това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други. Министърът припомни, че заплатите в лечебните заведения и дълговете са проблем на самото търговско дружество.

“За преодоляване на кризата на първо място се опитваме да променим модела на управление, да се правят икономии, да се предоговарят дългове и лихви”, коментира още здравният министър.

По отношение на неосигурените граждани добави, че освен спешната и болничната помощ остава непокрита финансово доболничната помощ, за което със социалния министър имат идея да се осигури ресурс също чрез специален фонд. “Движим се за средства в рамките на 2-3 милиона годишно, което е на база на разчетите за преминали такива пациенти”, обясни той, като добави, че става въпрос за неосигурени, но доказано бедни пациенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *