post

Живеем в ерата на информационните технологии. Те са навсякъде и няма как да не засегнат и строителството. Нека разгледаме как професионалистите използват дигитализацията в своя полза.

Виртуална реалност

Простото разчертаване на плана на сградата отдавна не е достатъчно. Строителите вече имат възможност да използват детайлни триизмерни модели на сградите. Тези модели най-често биват разглеждани на таблети или лаптопи, но има компании, които се специализират в това да превръщат триизмерните модели във виртуална реалност. По този начин строителите и потенциалните клиенти могат да си направят виртуална разходка в сграда, която все още не е построена. Това става с помощта на очила за виртуална реалност.

Термокамери

С развитието на технологиите, инфрачервените камери стават все по-достъпни. Вече е възможно дори да закупите термокамера като аксесоар за своя смартфон. Професионалистите използват термокамерите за установяване на течове, къси съединения, структурни дефекти в сградите, запушвания във водопроводи и проблеми с централното отопление на сградите, както и много други.

Мобилни приложения

Смартфоните вече са неразделна част от живота на повечето от нас. Благодарение на развитието на облачните услуги и бързия мобилен интернет строителните работници имат възможността да се възползват от мобилни приложения, които да улеснят работата им. Съществуват мобилни приложения, чрез които строителите могат да правят заявки за материали, контрол на дронове и дори дизайн директно чрез телефона. Устройствата, които носим в джобовете си вече са изключително мощни и ползите за строителната индустрия са осезаеми.

Пасивен строителен дизайн

Пасивният дизайн се отнася до минимизиране на използваната енергия чрез редуциране на нуждата от използването на изкуствено осветление и температурен контрол. Това се осъществява чрез напреднали дизайнерски техники, които осигуряват максимално количество естествена светлина да навлиза в помещенията. Също така изолирането на помещенията намалява загубата на топлина през зимата и в същото време поддържа помещението хладно през лятото. Международната компания Saint-Gobain използва висококачествени строителни материали за изолиране на дома и е надежден партньор на всеки майстор.

Дигитализацията е навсякъде около нас и никой не знае какви нови открития ще донесе утрешния ден. Но не е ли това вълнуващото в нашето време?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *