post

По инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел посланиците на шестта балкански страни са провели работна среща в Брюксел, на която са обсъдили възможността за създаване на пътна карта за отпадане на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани, съобщава Дневник.

“Сега е моментът. Това е възможност за Балканите, за Европейския съюз и за България, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС през януари”, подчерта комисарят по цифрова икономика и общество Габриел, цитирана от пресцентъра на представителството на ЕК в България. Тя посочи, че цифровата интеграция на Западните Балкани е неин приоритет. На срещата е възникна и идеята в бъдеще европейската инициатива wifi4eu да обхване и балканските страни.

Очакването на комисаря е първите хиляда ваучери по инициативата да бъдат предоставени в европейските държави след януари 2018 г. Целта е между 6 и 8 хиляди общини от целия ЕС да имат безплатен интернет достъп на обществени места като библиотеки, училища, болници.

Разширяването на тази инициатива в посока Западните Балкани би била уникална възможност за всяка една от страните – около тази възможност са се обединили посланиците на Косово, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *