post

Средствата, с които ще се финансира сектор “Образование” през 2018 г., са 3.8 млрд. лв., което е с 490 млн. лева повече от прогнозното финансиране за т.г. Това се разбира отсредносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., която бе публикувана от Министерството на финансите, съобщава Дневник.

В началото на месеца просветният министър Красимир Вълчев обяви, че за заплати в сектора в бюджета за 2018 г. ще бъдат отпуснати 360 млн. лева повече, като по-голяма част от парите ще отидат изплащане на вече направеното увеличение на учителските възнаграждения с 15 %.

Увеличението на бюджета за текущи разходи в Министерството на образованието и науката (МОН) за 2018 г. е с около 100 млн. лева.

В проектобюджета за 2018 г. са предвидени близо 5 млн. лева повече пари за Българската академия на науките (БАН) или 83 млн. лева, както и повече пари за някои университети. Бюджетът на най-голямото висше учебно заведение – Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски” е 58 млн. лева за следващата година или с 6.4 млн. лева повече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *