post

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще направи последен опит да осигури “контрол върху контрола” върху издаването на фалшиви болнични листове като създаде специализирана лекарска комисия, която да ги проверява, съобщава Дневник.

Идеята идва след като в проектобюджета на държавното обществено осигуряване беше направен опит обезщетението за първите три дни от болничния лист, което плаща работодателят, да се намали от 70% на 50% от дневната надница. Обяснението беше, че мними болни взимат документа, за да си удължат отпуската, а от това страдат компаниите. Срещу нововъведението възразиха най-вече синдикатите, защото ощетява добросъвестните работници, хроничноболните и родителите на често боледуващи деца. Работодателите също са против, те предлагат да се върне положението от преди 2010 г., когато плащаха 100%, но само за първия ден.

“След (заседанието на) Министерския съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно заседание. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата”, коментира премиерът Борисов, цитиран от “Фокус”.

Едновременно с това Борисов изтъкна, че България е изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. “Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола – да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове”, заяви премиерът.

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, който участва в правителственото заседание, допълни, че за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% – от 1.9 млн. на 3 млн. годишно. НОИ, който изплаща обезщетението след третия ден от болестта в размер на 80%, плаща по 500 млн. лв годишно. По думите на Иванов във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави, има период на болничните, в който човекът не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. “България възприе най-мекия вариант – да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични”, каза управителят на НОИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *