post

С 30 милиона лева повече ще е бюджетът за култура през следващата година. Това потвърди ресорният министър Боил Банов пред БНТ, пише КРОСС.

По план 18 милиона лева ще са към Министерство на културата, 12 милиона към общините инвестиция в културна дейност.

„Това е проектобюджет все още. Аз имам една надежда, че тези пари още малко ще се увеличат по време на разискванията в пленарна зала. 10 милиона ще отидат за сценични изкуства, като включва театри, опери, филхармонии. 1 милион ще се добави за археологически проучвания. Половин милион, нещо ключово, макар и да са само половин милион на фона на останалите пари да изглежда малко, ще бъде захранен Фонд „Култура”. Това се прави за първи път от много години. Половин милион повече за проекти, половин милион повече за иновации. Половин милион, нещо също ключово и неправено не съм сигурен в цифрата, но над 25 г., се отделя за Венецианско бианале, т.е. България отново да излезе на най-големия форум на художниците и на архитектите в света. Един милион за библиотеки, за захранване със съвременна българска литература”, коментира Банов.

Министърът обяви, че 480 проекта са кандидатствали за културната програма на Европредседателството. Как ще изглежда тя, ще стане ясно след 20 ноември.

Банов засегна и темата с рушащите се сгради със статут на паметници на културата. Все още не е внесен проект за възстановяването на “Двойната къща”, а министърът вижда решението в прилагането на закона.
„След като някой руши паметник на културата, общината има право да влезе, да го възстанови, да го ипотекира за сметка на собственика и ако той не може да го плаща, да го придобие. Драстично е, но е решение. Хитри собственици, за да отложат да си спазват закона, внасят на пръв поглед един качествен проект, 3 години не го работят и след 3 години внасят нов, за да спечелят още 3 години. Да знаят, че дали къщичката им ще се разруши, дали те ще я запалят, дали през нощта ще влязат по случайност някакви багери и ще преминат през нея, тя по нашия закон трябва да се възстанови във вида, в който е била”, каза още министърът на културата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *