post

Българската академия на науките (БАН) предложи проект за национални цели и приоритетите за развитието на България. По този повод в Академията се събраха водещи български учени, а също представители на бизнеса, за да обсъдят и направят своите предложения по проекта, предаде БГНЕС.

“България се обезвери от противопоставяне и боричкания, от липса на перспективи и бездуховност, забравени са исконни ценности като родолюбие, търпимост, възпитание, образование, духовната криза е по-страшна от икономическата”, заяви при откриването на срещата проф. д-р Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите. Той добави и че при сложната обстановка ЕС и неговите институции се оказаха неподготвени, предлаганите решения често са палиативни, неадекватни на мащаба на проблема, приемани са от политиците без задълбочен анализ и необходима експертиза. Според него укрепването и оптимизацията на институциите трябва да де първата национална цел.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров представи как се е развила идеята за този проект. “Всъщност академичната ни общност не започва от нулата. През 2013 година екип от български учени и интелектуалци по негова инициатива разработва първоначален проект. По думите му той е бил предложен на 43-то Народно събрание, но то не намерило време да е запознае с него. Тогава екипът го представил на българските индустриалци, които правят своите предложения, а резюме от този допълнен вариант на проекта бе представен на сегашната среща във вид на брошура.

Предстоят обсъждания из страната и с различни слоеве на обществото и окончателно доработване на проекта. В крайна сметка на националните цели като продукт на целокупното българско общество ще бъдат представени на правителството и парламента, за да се превърнат в ръководство за действие.

В хода на едночасовата среща изказалите се направиха редица предложения. Историкът акад. Георги Марков разкритикува партиите задето смятат, че политиката започва и свършва с тяхното управление и ги призова са мислят национално отговорно. Директорът на народния театър Мариус Донкин посочи насоките за развитие на театъра като национално културно средище. Инженер Роберт Джераси наблегна на образованието, където положението е много тежко. Правистът и дипломатът Стоян Сталев смята целите да отчитат принадлежността ни към ЕС с неговото дълбоко влияние върху страната ни, но той се обяви срещу бюрократизирането на общността и отнемането на правомощия на страните-членки, особено в икономическата област.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *