post

Да се намали количество калории, вода и приема на някои видове витамини и минерали, но да се увеличат други, препоръчва Министерството на здравеопазването в нов нормативен документ.

В наредбата са въведени нови формули за изчисляване на метаболизма и нови критерии за увеличаване на енергийните потребности в зависимост от степента на физическа активност на хората. Към досегашните изчисления колко калории на ден е добре да приемат гражданите на България, се прибавят нови графи за хора с активен и много активен начин на живот, а за хората с ниска активност калорийният прием е занижен.

Друга промяна по препоръките е съобразена с научните данни за по-ниски потребности от въглехидрати, но минималните стойности за въглехидрати на ден за бебетата и бременните остават същите като досега: кърмачета на възраст от 0 до 6 месеца е 60 г/ден,
за кърмачета на възраст от 6 до 12 месеца – 95 г/ден;за над 1-годишна възраст – 130 г/ден,за бременни жени – 175 г/ден, и за кърмещи жени – 210 г/ден;

Занижени са препоръките за прием на някои видове витамини и минерални вещества като калий, но се препоръчва увеличеване на приема витамин Д и С. Също така е намалено препоръчителното количество вода. От препоръчаните 3.7 литра вода на ден за възрастните мъже в старата наредба, нормата е вече 2.5 л/ден, а за жените от 2.7 л/ден става 2 л/ден.

Минимални потребности, адекватен хранителен прием (АХП) и горни граници занерисков хранителен прием (ГГНХП) на електролити, адекватен прием на вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *