post

От догодина самоосигуряващите се лица да подават данъчна декларация само по електронен път, реши бюджетната комисия в парламента, пише econ.bg.

Според депутати промяната вероятно ще затрудни най-много хората от малките населени места и земеделските производители.5-процентнтата отстъпка за подаване на данъчните декларации по електронен път за физическите лица ще отпадне от догодина, обясни заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

“Лицата, подали по електронен път, вече не са изключение, а са тенденция. Поради тази причина ние считаме вече, че трябва да минем към хипотеза нормалрност на подаването на декларация по електронен път и да не стимулираме допълнително при положение, че хората са убедени в удобството на този вид подаване. Около 70% от самоосигуряващите се лица вече подават декларациите си по електронен път, така че задължението да го правят от догодина няма да ги натовари, допълни изпълнителният директор на приходната агенция.

НАП уверява, че ще направи всичко възможно, за да създаде необходимата организация и в по-малките населени места, където служители на приходната агенция да присъстват там физически, за да подпомагат самоосигуряващите се лица, които нямат възможност да го направят в къщи.

Подаването на данъчните декларации по електронен път става с персонален идентификационен код, който се издава безплатно от Националната агенция по приходите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *