post

Народното събрание прие на първо четене законодателни промени, според които Комисията за финансов надзор (КФН) ще се финансира само от такси от бизнеса, като ще отпадне субсидията от бюджета.

Така таксите, които сега внасят пенсионните фондове, застрахователите и другите играчи на фондовата борса, в някои случаи ще скочат значително.

Решението беше взето със 100 гласа „за“, 22 „против“ и 40 „въздържал се“, като дебати почти липсваха.

Според мотивите за промените в Закона за КФН издръжката само от бизнеса ще подсили комисията и ще увеличи ефективността й.

Идеята на председателя на институцията Карина Караиванова е ведомството да увеличи бюджета си, като премине на издръжка изцяло от фирмите, които контролира. Така КФН няма да получава никакво финансиране от държавния бюджет, който сега поема около половината от разходите й. Така институцията щяла да стане независима от държавата, какъвто бил моделът в редица европейски страни като Белгия, Финландия, Естония, Франция, Гърция, Латвия, Люксембург, Полша и Португалия.

Миналата есен КФН не успя да реализира идеята си заради кризата около оставката на правителството, въпреки че до голяма степен успя да убеди бизнеса да й съдейства. Затова проектът за промени в Закона за КФН, който беше подкрепен от финансовото министерство, се предлага повторно тази година.

Според приетите днес текстове КФН част от събираните от нея такси ще скочат 2-3 пъти.

Променя се и начинът на определяне на заплатата на председателя на надзорния орган. Пада таванът тя да е до 90 процента от заплатата на председателя на парламента и става съизмерима със средното възнаграждение на членове на управителните органи в одитираните дружества.

Наскоро от Асоциацията на застрахователните брокери в България предупредиха, че мярката може да спре работата им или да вдигне цените за крайния потребител, ако новите такси бъдат въведени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *