post

Бюджет 2018 е изпълним, без промяна на данъците, без нови заеми и за всички граждани. Това бяха акцентите в представянето на закона за държавния бюджет за следващата година от финансовия министър Владислав Горанов. Бюджетът беше приет на първо четене от парламента със 126 гласа “За”, 96 “Против” и 1 “Въздържал се”. Против гласуваха БСП и ДПС.

Този бюджет е за 100 процента от българските граждани, а не за 80 процента от тях каза Горанов, като се заигра с изказването на депутата от БСП Иво Христов, че “80% от населението са дебили”. Горанов определи проектът за бюджета като изпълним, “който се грижи през разходната част за младите, осигурява, макар и не винаги достатъчно за тези, които сами не могат да се грижат за себе си, възрастните хора и без да отнема от активните – тези, които създават блага”.

“Благата”, които се преразпределят за следващата година, са повече и са близо 40 млрд. лв. Според Горанов се очаква БВП да достигне за пръв път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв. Той каза, че средствата са повече, независимо че в изпълнение на предизборна програма, не се променят данъците. Единствената промяна, свързана с данъците, е достигането на минималните акцизни ставки на тютюна. “Чуха се много доктринални теми, свързани с неравенството и начините за неговото преодоляване. Аз бих приел като искрени тези желания, ако те биха действително довели до равенство”, коментира Горанов. Ролята на бюджета обаче е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората, смята министърът на финансите.

Горанов каза, че като проблем е идентифициран качеството на работната сила. “Следващата година продължаваме да инвестираме в човешките ресурси. Да, загубихме много време, трябваше по-рано да направим инвестиции в качество на средното образование, да вкараме инициативните, по-добре обучените, най-добрите висшисти в класната стая. Закъсняхме с това, плащаме тази цена”, заяви Горанов. Според него състоянието на пазара на труда е такова, че на практика няма безработица, има свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители, каза Горанов.

Инвестираме допълнително и в здравеопазването, въпреки че не се е родил този, който ще напише вярната рецепта как да излекуваме болното българско здравеопазване, заяви Горанов.

По отношение на разходите за заплати – има увеличение в доста сектори, не е на калпак, посочи той. Доходите в България са по-ниски от тези в държавите, към които се стремим, посочи той. Но не бюджетът е този, който увеличава доходите, той преразпределя и то доста под 40 процента, допълни той.

Ако искате да преразпределяме повече, трябва да се върнем към вашата позиция за увеличение на данъците, обърна се към левицата Горанов. “Да приемем, че понякога тези 80 процента взимат превес във вас и се чуват и неверни тези”, коментира Горанов.

Намалението на дефицита трябва да бъде цел, трябва да продължим да го намаляваме, посочи Горанов. За следващата година е предвидено намаление на дефицита по консолидираната фискална програма. Според Горанов това ще помогне и да се намали и държавният дълг. През годините ще правим само падежи на дългове, а няма да емитираме нови такива на международните пазари, обеща Горанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *