post

Новият здравен министър Кирил Ананиев обяви за свой основен приоритет електронното здравеопазване във всичките му форми – електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление и електронната платформа за поръчка на лекарства, пише econ.bg.

Попитан дали очаква съпротива от лобита по този въпрос, той отвърна: “Факт е, че досега не са се случили нещата, както трябва. Явно има съпротива, но трябва да вляза вътре, за да видя точно къде е проблемът. Досещам се за някои неща”.

Кирил Ананиев каза, че няма да има толеранс нито от 100, нито от 30 дни, а започва да работи още от днес с ускорени темпове. Вече е подготвил план за действие, за който от думите му се разбра, че е обсъждал с премиера Бойко Борисов. С него се виждали няколко пъти след предложението за поста, от което бил изненадан. Среща имало и тази сутрин, а Борисов не успял да дойде в парламента за одобряването на кандидатурата му, тъй като имал важен ангажимент, свързан с националната сигурност. Попитан за критиките на опозицията, че ще бъде новото камикадзе в здравеопазването, той каза: “Не смятам, че ще бъда ново камикадзе”.

“Започваме различни видове ревизии, засилване на предварителния и текущия контрол, внезапните проверки, особено на протоколите за скъпоструващите лекарства, контрол по аптеките”, каза още Ананиев. По думите му преди е нямало контрол на входа на болничната система, но този проблем вече е решен.

Според новия министър бюджетът за здравеопазване, който за следващата година е 4.712 млрд. лева, е възможният баланс, който обществото може да си позволи. “И гражданите трябва да бъдат доволни, и лекарите също”, каза още Ананиев.

Попитан за корумпирани от фармацевтични компании лични лекари новият министър обяви, че ще се вземат мерки, в т.ч. и прекратяване на договори.

На въпрос за предшественика си Николай Петров Кирил Ананиев каза, че той е честен и достоен човек и добър професионалист, с който ще работи занапред. Обаче трябвало да се види дали програмата, която е поставена по негово време, е изпълнена, както трябва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *