post

Десет години след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС, българите остават едни от най-големите еврооптимисти. Това показват резултатите от представено днес национално-представително проучване на Алфа Рисърч, проведено по поръчка на Представителството на ЕК в България, в периода 16 – 25 септември 2017г. сред извадка от 1021 души, съобщава infostock.bg.

От 2007 г. досега одобрението за членството се запазва в рамките на 50 на сто, срещу 16% неодобрение и 34% неутрални оценки.

През изминалото десетилетие най-силни еврооптимисти остават по-младите, с по-високо образование, активност и мобилност, които са се възползвали най-пълноценно от предимствата на членството.

Обществената подкрепа за влизането на България в Шенген е устойчиво висока (53%), докато приобщаването към еврозоната среща съществени притеснения и поляризирани оценки, според допитването.

61% смятат, че ЕС трябва да действа и по-дългосрочно, като положи усилия за постигане на икономически растеж и по-висока заетост. Всеки трети е на мнение, че здравеопазването, миграцията, външните работи и сигурността трябва да останат във фокуса на европейската политика. През целия десет годишен период на членството подкрепата за приемането на балканските страни остава устойчиво висока (над 50 на сто).

Изследването сравнява и резултатите с подобно проучване в съседна Румъния. Мнозинството граждани в двете страни са оптимисти, че Евросъюзът ще се развива положително. Повече информация можете да намерите на уебсайта на Представителството на Европейската комисия в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *