post

Човек и добре да живее все някога стига до ползването на фирми, предлагащи услуги като кърти, чисти и извозва. Обикновено това е началото на ремонтната дейност в имота, така че е добре да сме наясно предварително с необходимия бюджет за планираните от нас строително-ремонтни дейности.

По отношение на услугата кърти, чисти, извозва на първо място има значение за кой град става дума. Цените на отделните фирми варират, но със сигурност не трябва да се доверявате на изпълнители, които предлагат толкова ниски цени, че за тях важи максимата ”Твърде хубаво е за да е вярно“, и обикновено е така. Разбира се, няма нужда да се спирате и на най-високата цена.

В следващите редове ще посочим средните цени за кърти, чисти, извозва в София.

За къртенето ценообразуването се прави според вида материал. Така например къртенето на бетон се движи в границите между 15-30 лв./м3. За разбиването на подпрозоречното пространство ще трябва да подготвите между 10 до 40 лева. Коминът пък ще ви струва към 30-50 лв. За да се пробие отвор за врата, като една от най-често търсените услуги на пазара, ще ви искат между 10 и 30 лв. Услуги като къртене на мазилка и замазка започват буквално от стотинки за кв.м.

За услугата извозва от значение са много детайли, като обемът на строителните отпадъци, изнасянето на отпадъците дали се прави с помощта на асансьор или по някакви съображения се осъществява по стълбите. Също така значение има и дали фирмата, която сте избрали, има собствен транспорт за извозване на отпадъци или наема такъв. Цените за извозване варират силно и са в зависимост от това дали ползвате бус или от кубиците на контейнерите, но започват от 20 лв. и е възможно да стигнат и до 200 лв.

Почистването на тавани, мазета, гаражи и подобни помещения е по договаряне, като от страна на изпълнителя ще трябва да се направи оглед преди да се предложи цена.

Имайте предвид, че в повечето случаи можете да се договаряте, в зависимост от обема и вида на работата. Така дефакто можете да постигнете много по-ниски цени особено, ако става дума за ремонтни работи у дома. Все пак, ако става дума за деликатни пространства и труднодостъпни места, няма да можете да получите сериозен дискаунт.

При всички случаи обаче не е добре да правите компромис с качеството и да търсите да наемете къртач и сам да свършите работата или да позволите друг некомпетентен кандидат-майстор да я изпълнява. Опитът показва, че огромният процент от хората, които си мислят, че къртенето е лесна работа и трябва само да се включи къртачът в контакта, всъщност след това трябва да платят доста пари за поправяне на нанесените по този начин щети. По-лошото е, че някои са сериозно пострадали след това. Бетонът например си е голямо предизвикателство за разбиване и наистина е много трудоемко и отнема доста време.

Ако не сте професионалист в тази област, трудно ще можете да се справите. Историята познава и доста случаи, в които доста смели хора се наемат да разбиват няколко тухли с чукове и пада цяла стена. Така не само, че няма да спестите пари, ами може да ви излезе доста солена сметката за поправка на щетите. Освен това ще трябва сами да се справяте и с цялата мръсотия и прах след това упражнение.

Разбира се, в крайна сметка вие си решавате, но нашият съвет е просто да се обърнете към фирми, които предлагат ремонти услуги като кърти, чисти и извозва, ако искате да сте спокойни за ремонта в дома си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *