post
Столичното общинско 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ въведе първата електронна система за училищно хранене в България, съобщи dir.bg.
Платформата е съвременна алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони.

Иновативното решение предоставя на родителите множество възможности, сред които да подбират хранения, включени в дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, да проверяват информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти.

Учениците пък получат заредени електронни карти, които ще използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд.

“С тази иновация ще спестим на родителите часове, изгубени всяка седмица в чакане на опашката в училищната столова, за да осигурят нещо толкова основно и важно като храненето на децата им.

Наред с това платформата помага и за повишаване на сигурността в училището, тъй като ще намали достъпа на външни хора в сградата“, коментира директорът на училището Диян Стаматов.

Eлектронната система за училищно хранене в 119 СУ е вторият пионерски проект в България, свързан с дигитализация в образованието, който се реализира с участието на Mastercard в последните седмици.

В средата на ноември бе представена и първата електронна студентска книжка с разплащателни функции, която вече е на разположение на студентите от първи курс в УНСС.

“Проектът с е-системата за училищно хранене показва на практика как едно успешно публично-частно партньорство може да създаде иновация с позитивно влияние за потребителите и цялото общество”, каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

За всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията ще дарява средства за закупуване на системи за пречистване на питейна вода, достъпни за всички възпитаници на средното училище в столицата, както и за фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряването на един училищен обяд за дете в Руанда.

Според изследване на WFP, съществува директна връзка между хранителните училищни ястия и академичните постижения и продуктивността на по-късен етап от живота. Анализ за разходите и ползите пък доказва, че инвестицията от 1 долар в училищно хранене води до икономическа възвръщаемост от 3 до 10 долара.

Осигуряването на училищно хранене позволява на децата в редица рискови общности да останат в училище и да учат, за да станат по-продуктивни, когато пораснат и по този начин да допринесат за развитието на по-добра среда в семействата, обществото и икономиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *