post

Mинистерският съвет одобри финален календар на събитията на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат в страната.

Актуализацията на календара се налага както заради постъпилите множество предложения за провеждане на допълнителни събития, включително такива на високо ниво, свързани с основните приоритети на председателството, така и поради наличието на събития с неуточнени периоди на провеждане.

В предлагания актуализиран календар са предвидени 299 събития основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др. България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите – членки на ЕС, и страните от Западните Балкани.

Ще се проведат 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството са планирани още около 85 събития.

Към 15 декември 2017 г. са изпълнени всичките 57 мерки в Плана за подготовката на председателството. Това се казва в отчета на министъра за българското председателство 2018 Лиляна Павлова, който беше приет единодушно на заседанието на Министерския съвет днес.

“На практика подготовка за предстоящото първо Българско председателство на Съвета на ЕС приключи и вече сме готови за същинската работа”, коментира министър Лиляна Павлова.

“Периодът на председателството ще е наситен с тежки, сложни и голям брой досиета, които трябва да бъдат изведени успешно, имайки предвид края на мандата на институции на ЕС, а в същото време на дневен ред стоят големи предизвикателства”, отбеляза още министърът за българското председателство. Затова според нея е важно българските институции и институциите на ЕС да работят като една – в пълен консенсус, търсене на баланс и компромиси във всеки диалог.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *