post

След Брекзит британската държава ще поеме за своя сметка години наред изплащането на субсидиите на земеделските производители, които досега се осигуряваха от Европейския съюз. Тази практика ще продължи, докато бъде изградена нова национална система, заяви днес британският министър на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Майкъл Гоув, цитиран от “Франс прес” и БТА, пише Дневник.

Британските земеделци получават всяка година близо 3 милиарда лири (3.34 милиарда евро) от финансите, предвидени за Общата селскостопанска политика (ОСП), според данни на Националния синдикат на селскостопанските производители. Тази сума е разпределена основно според площта на обработваните земи от всяко стопанство.

В реч в “Оксфорд” Гоув разкритикува ОСП, заявявайки, че тя действа несправедливо, неефективно и води до обратен ефект.

Въпреки това той гарантира запазването на субсидиите, които ще идват от британската държава “за период от няколко години”, за да имат време земеделците да променят икономическия модел и да бъдат подпомогнати да направят необходимите инвестиции, за да подготвят бъдещето си.

След оттеглянето си от ЕС, предвидено да стане през март 2019 г., Обединеното кралство няма повече да получава помощи по ОСП. Лондон иска да има преходен период, а за условията по него продължават да се водят преговори с Брюксел, припомня “Франс прес”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *