post
Правителството отпусна 10 млн. лв. и нова сграда на Софийския университет университет “Св. Климент Охридски”.
Това стана по време на днешното правителствено заседание, което се проведе в Зала 3 на НДК.

Министърът на образованието Красимир Вълчев информира, че 9 млн. лева ще бъдат използвани за поддръжка и модернизиране на сградата на университета.

По думите му по-голяма част от сградите, които ползват различните факултети на Софийския университет, са паметници на културата.

“Част от тях формират архитектурния облик на София и предполагат разходи за тяхното поддържане и модернизиране”, обясни образователният министър.

Той оповести, че 1 млн. лева от средствата ще бъдат използвани за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи, както и въвеждането на единна информационна система, която да поддържа всички процеси във висшето училище.

Премиерът Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент за подпомагане на научните изследвания и библиотеката в университета.

Висшето училище ще получи и бившата сграда на Професионалната гимназия по облеклона софийския булевард “Черни връх”. Тя трябва да се използва за обучението на студентите от Медицинския факултет.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков благодари на премиера за бързата реакция и справедливото решение и добави, че университетът има нужда от тази сграда за обучението на студентите.

До отпускане на 10 млн. лв. и сградата на бившия техникум се стигна след като ръководството на Софийския университет заплаши с протести. То настоя за компенсация за отнетата малко преди празниците през декември сграда на бул. “Ал. Стамболийски” в София, предназначена за обучение на студентите по медицина и за по-адекватно финансиране на вуза.

Това доведе на 8 януари до среща с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, на която бе постигната договореност за днешното решение.

Преподавателите от училището, чиято сграда се дава за Медицинския факултет на Софийския университет, заплашиха с ефективни стачни действия. По думите им, те останали изненадани от изявлението на министър Красимир Вълчев, от което са разбрали, че училището не само ще бъде преместено на друг адрес, но и че то вече било преместено още преди две години.  В изявление на учителите се казва, че в тази сграда се водят учебни занятия за 240 ученици и в момента.
“Защо е нужно да се преместват 240 ученици, за да се настанят 120 студенти в сграда, която вече е специално оборудвана за професионална подготовка на дизайнери, конструктори и моделиери на облекло”, попитаха учителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *