post

Без да одобрят нито едно предложение от опозицията, общинските съветници от ГЕРБ с подкрепата на “Патриоти за София” (“Атака” и ВМРО), СДС и ДБГ приеха бюджета на Столичната община за 2018 г. Той е в размер на 1.556 млрд. лева, като групата на ГЕРБ определя сумата като рекордна, пише econ.bg.

Съветниците от БСП, Политическа група 5 (“Зелените”, “Движение 21” и “Глас народен”), коалицията “Сердика” (АБВ и Български социалдемократи) и ДСБ не подкрепиха бюджета. Общото им основание беше, че за поредна година той е изготвен изцяло от администрацията на общината.

В изказванията си те напомниха, че при приемането на бюджета за 2017 г. кметът на София Йорданка Фандъкова и съветниците от ГЕРБ са приели предложение бюджетът за 2018 г. да се подготвя през цялата година с участието на всички общински съветници. Това обещание обаче не било спазено.

По тази причина Иван Таков (БСП) описа бюджета като “заченат в лъжа”, защото миналата година опозицията е била “прелъстена и излъгана” с обещанието за новия начин на формирането му. Вместо това бюджетът бе внесен за обсъждане в комисиите към общинския съвет на 12 януари. “Тогава обаче вече беше късно да правим предложения за промяна”, каза Трайчо Трайков.

На 18 януари БСП внесоха две предложения, което по думите на Малина Едрева (ГЕРБ) било в последния възможен момент и нямало време да бъдат обсъдени. В отговор Йорданка Фанкъдова каза, че тези критики й се виждат обидни. По думите й бюджетът е създаден съгласно програмата на ГЕРБ за управление на общината, а съветниците са имали достатъчно време да представят “алтернативен бюджет”.

Същевременно тя призна, че идеята общинските съветници да участват във формирането му се е забавила, и изрази надежда, че това ще се промени през тази година. От общата сума от 1.566 млрд. лева 546 млн. лева са предвидени за инфраструктурни проекти – ремонти на булеварди и строителството на третата линия на метрото. От тази сума 330 млн. лева са от оперативни програми.

Иван Таков обаче посочи, че 210 млн. лева от тези 540 млн. лева са от неизпълнение на проекти от 2017 г. По думите му миналата година Столичната община е постигнала рекорд в неизпълнение на капиталовата си програма – 45%.

В бюджета са заложени и 51 млн. лева за почистване на улиците, което е с 5 млн. лева повече от 2017 г. Само с тези 5 милиона по мои сметки може да се мият между 70 и 140 км улици всеки ден от годината, каза общинският съветник Иво Божков. Така според него остава неясно как общината през 2017 г. похарчила 45 млн. лева за тази дейност, след като няма видим ефект. “Въздухът е все така мръсен”, посочи той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *