post

Европейската комисия отхвърли опитите на Италия да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) след Брекзит и обяви призивите за преместване на регулаторния орган в Милано за предизборна кампания, предаде “Ройтерс”, пише Дневник.

По-рано Италия заяви, че ще обжалва в Съда на ЕС решението за преместване на агенцията в Амстердам след излизането на Великобритания от блока. Италия ще проведе парламентарни избори на 4 март. Премиерът Паоло Джентилони призна, че опитите за ЕМА ще бъдат трудна задача. “Трябва да го направим. Няма да бъде лесно”, отбеляза той.

ЕМА, където работят около 900 души и която е ключов елемент от системата на здравеопазването на континента, ще трябва да напусне сегашния си дом в Лондон, тъй като Великобритания се готви да излезе от ЕС през март 2019 г.

Милано изгуби жребия за регулатора през ноември. София също бе сред 19-те кандидати, но в самото начало западни медии коментираха, че българските документи съдържат прекалено оскъдна информация и градът е практически без шансове.

Еврокомисарят по здравеопазването Витенис Андрюкайтис днес отбеляза, че италианската инициатива е много близо до изборите в страната. “Съжалявам, но аз лично, а мисля, че и цялата комисия, не сме част от дебатите за италианските избори. Това е пределно ясен отговор. Решението на съвета е взето”, подчерта той.

ЕМА бърза да се премести преди Великобритания да напусне ЕС, но холандците още не са достроили новата централа и временно ще настанят персонала в бизнес комплекс в западната част на Амстердам. Според здравното министерство това ще трае само няколко месеца – до началото на 2020 г.

По-рано тази седмица изпълнителният директор на ЕМА – италианецът Гуидо Раси, заяви, че агенцията няма друг избор, освен да приеме временно настаняване в комплекса Spark, въпреки че офис площите в него са два пъти по-малко в сравнение със сегашната лондонска централа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *