post

Oколо 16 млн. лв. ще струва експонирането на Епископската базилика в Пловдив. Това казаха пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев и представители от фондация “Америка за България”, които представиха проекта за възстановяване на паметника, известен и като Голямата базилика, предаде БТА.

Фондация “Америка за България” осигурява 8.2 млн. лв., а община Пловдив – други осем милиона лева. Проектът за експонирането на паметника вече е одобрен и съгласуван от Националния институт за недвижимото културно наследство. В Пловдив започна изграждането и на защитната сграда, която ще е от олекотена метално-стъклена конструкция, ще е на две нива, за да могат да бъдат експонирани и двете нива мозайки, разкрити на обекта.

Мозайките са на площ над 2000 кв. метра от 4-5 век. Входът на защитната сграда ще е от страната на някогашния вход на Епископската базилика, а контурите на новата сграда ще повтарят тези на оригиналната. При археологическото проучване е открит и част от надпис, който потвърждава хипотезата, че храмът е бил епископски тъй, като съдържа фрагмент от името на епископа, казаха археолозите, работещи на обекта.

Пространството около паметника ще бъде оформено в площад, пешеходни алеи, велоалея, сух фонтан, зелени площи с детска площадка, предвидени са и около 50 паркоместа, от които и две за автобуси.

Голямата базилика в Пловдив се очаква да отвори врати за посетители в началото на 2019 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *