post

Старите лекарства, купени за лична употреба, не са опасен отпадък и може да се изхвърлят така, както битовите. Това предвижда редакцията на остаряла наредба по въпроса на здравното министерство, която се подготвя в момента, съобщи Би Ти Ви.

Наредбата на здравното министерство е издадена преди 18 години и никога не е променяна. Позовава се на закони, които вече не съществуват, и третира всички лекарства с изтекъл срок на годност като опасни отпадъци.
Това противоречи на еконаредба, в която ясно се казва, че опасни са само цитостатичните и цитотоксичните – това основно са онколекарства, всички други са неопасни.

Някои общини нямат специален ред за събирането на стари лекарства, което оставя домакинствата без изход. Други, като София, Велико Търново, Варна, Бургас, имат мобилни пунктове. В Бургас например пунктовете са 20.
Според промените онколекарствата ще се връщат в болничната аптека, а останалите ще се изхвърлят и събират като неопасен битов отпадък. Ако общината не е създала специлен ред за него, ще важи общият – контейнерът.

“Такава практика съществува в някои европейски държави и САЩ. Там обаче има разписани указания към потребителите как да става това изхвърляне с цел да се предотврати обратното попадане”, коментира Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

Такива инструкции ще се разработят и у нас, за да не попадат стари лекарства в ръцете, например, на клошари.
Ако общината ви не е създала специлен ред за събирането, един от съветите е да извадите таблетките от блистера и да ги смесите с битов отпадък – като утайка от кафе например, и чак тогава да ги изхвърлите в общия контейнер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *