post

Българската асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика ще търси подкрепа от държавата за осъществяване на качествен контрол върху чистотата на посадъчния материал от роза и лавандула, които се садят у нас. Според представители на бранша, въпреки че има закон, той не се спазва.

Производители обявиха пред БНТ, че държавата може да окаже и помощ на сектора, относно износа на българска парфюмерия и козметика в чужбина.

От Асоциацията очакват и тази година трудности с прибирането на розовия цвят в страната. Работниците намаляват, а проблемът с еднодневните трудови договори не е решен. „Ще търсим отново помощта на държавата, с това да не губят регистрираните в бюрата по труда социалните си помощи и да могат да участват по време на кампания”, казва Гергана Андреева,  изпълнителен директор на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика.

Очаква се цената на розовия цвят през 2018-та година да бъде още по-висока, заради повишението на минималната работна заплата и поскъпването на основните консумативи. „Това също е проблем, тъй като се засаждат растения, било то лавандула или роза, които не винаги отговарят на сортовата си чистота”, категоричен е Деян Тодоров, председател на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика.

По данни на Асоциацията около триста килограма розово масло, добито през 2017-та година, все още стои непродадено. „Това не се дължи на цената, а просто миналата година беше изключително благодатна и почти три тона масло се доби”, уточнява Гергана Андреева.

Интерес към българската козметика има все повече в арабските страни, обявиха от Асоциацията. Освен традиционния износ за страните от Европейския съюз, ръст бележи и износът за Китай и Япония.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *