post

Населението на България е намаляло с над 416 хиляди души за десет години, отчитат данни от анализ на Евростат за демографските тенденции в страните на ЕС, пише Дневник. Според тях през 2007 г. в страната са живеели 7 518 000 души, а през миналата те са 7 101 859 души.

В съседна Гърция населението е намаляло с около половин милион за 10 години до 10.5 млн. В Румъния спадът е още по-значим – от 21 млн. преди 10 години до 19.6 млн. души сега.

На другия полюс е тенденцията в Турция, където само през миналата година. населението се е увеличило с 1 милион души и вече достига 80.8 милиона.

След две години ще сме под 7 млн.

Според прогнозни данни на Националния статистически институт негативната демографска тенденция ще продължи и през следващите години, като само след две години в България ще живеят около 6,9 милиона българи, припомня БТА. През 2040 г. очакванията са населението на страната да е около около 6 милиона. Пет години по-късно в България ще има под 6 млн. души.

През миналата година броят на българите на възраст 65 и повече години е бил 1.4 милиона души, или около 20 на сто от общия брой на българите. В същото време броят на децата до 15-годишна възраст е бил около 1 милион, или около 14 на сто от общия брой на населението.

Населението на ЕС се е увеличила с 11.5 млн. души.

В същото време за десет години населението в ЕС се е увеличило с 11.5 милиона души, показват данните на Евростат. През миналата година в съюза са живели над 511.5 милиона души.

В европейски мащаб делът на възрастните хора над 65 години съставлява около 19 на сто от общия брой на населението в ЕС, като най-висок процент възрастни хора е регистриран в Италия – 22 на сто, следват Гърция и Германия – по 21 процента, и др.

Общо в шест европейски страни, включително и България, делът на хората над 65 години надхвърля 20 процента от населението.

В същото време делът на най-младите хора в ЕС е като цяло около 16%, като най-високо е тяхното увеличение в Ирландия – 22 на сто, и Франция – 18 на сто.

Като цяло трите най-големи европейски страни и икономики запазват положителна тенденция в демографски план за 10-годишен период. Германия стабилизира населението си в рамките на 82 милиона. Франция и Италия отчитат увеличаване на живеещите на тяхна територия с по 2 млн. души за десет години до съответно 66 и 60 милиона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *