post

Създаването на храни в необичайни условия е един от начините да се осигури препитание за хората в бъдещето, смятат много учени. Особено когато ресурсите на Земята ще са на изчерпване, и когато ще бъдат превземани други планети, например Марс. Затова и броят на експериментите расте непрекъснато, пише КРОСС.

Неотдавна първата си реколта от зеленчуци набраха на Антарктида. Това стана в лабораторията EDEN ISS, намираща се до германската база Neumayer III. Учените успяха да произведат 18 краставици, 70 глави репички и 3,6 кг. салата. За производството им не са използвани почва и пестициди, а хидропонна система. Чрез нея са доставяни хранителни вещества, а осветлението е идвало от светодиодно осветление.

Методът не е съвсем нов и е изпробван в различни варианти, но не и в екстремни условия, като тези на Антарктида, където трябват много повече усилия за създаване на подходящ микроклимат. Експериментът се подкрепя и от НАСА, защото целта е да започне да се използва на Международната космическа станция и на Марс, когато хората се заселят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *