post

Фондът за лечение на деца няма как да следи дали лечебните заведения спазват сроковете за доставяне на лекарствата, след като парите за тях са преведени. Това съобщи директорът на институцията Мариета Райкова пред Би Ти Ви, пише Дневник.

“Ние имаме задача, когато някое дете се нуждае от финансиране, да отпуснем тези пари, но не осигуряваме медикамента, не го определяме, не го доставяме”, подчерта Райкова. Тя уточни, че средно на месец през фонда минават около 100 деца, за чието лечение се искат становища от двама външни експерти, след което случаите се представят пред обществен съвет.

“Имаме много административна работа да отпуснем средствата на децата, което е нашата задача. Предоставянето на самата медицинска дейност или медикамент, е задължение на лечебното заведение, което е определило нуждата от този вид дейност.” разясни още тя, помолена да коментира оплаквания за забавени лекарства, въпреки че финансирането е осигурено.

Предстои общесвена поръчка за медицински изделия. “Процедурата е тромава и опасенията са, че не се знае кога ще бъде финализирана” каза Райкова, но увери, че няма да има проблем и влияние върху децата.

От началото на годината има подадени заявления за 269 деца. Около 75 деца са отишли да се лекуват в чужбина.
По повод събирането на пари за болни деца с дарения Райкова каза, че в такива ситуации Фондът дофинансира сумата.

“И понеже има различни слухове по отношение на дарителските сметки, искам да кажа, че когато има дарителски средства, с които родителите участват, те превеждат средствата на лечебното заведние, а не на фонда”, подчерта Райкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *