post

Столичният общински съвет гласува „за“ изтеглянето на дългосрочен заем в размер на 67 милиона евро, за да изгради в центъра на града инсталация, в която ще гори боклука на столичани. В него ще се изгарят 180 000 тона отпадъци годишно. В столицата на страната, осъдена от ЕК заради неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух, новото съоръжение ще отделя във въздуха допълнителни 13 тона прахови частици. Парите ще бъдат инвестирани в полза на Топлофикация-София и ще бъдат изплащани от всички жители на големия град.

Заемът ще послужи за „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“. Един от аргументите на Столична община е спестяването на средства: от намаляването на потреблението на газ София ще пести 15-18 млн евро годишно, според доклада, внесен от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Около 13 милиона евро годишно ще са оперативните разходи за новата инсталация. От тях 3,5 млн. евро са фиксирани разходи – за администрация, транспорт и др., 3 млн. евро са „променливи разходи“, а други около 3 милиона евро ще се дават за депониране на опасния отпадък, получаван в процеса на изгаряне на отпадъците. Засега не е ясно къде ще се депонира опасният отпадък.

Според ОВОС на проекта, чре новата инсталация София ще се сдобие с още 12,8 тона фини прахови частици във въздуха си всяка година. Жителите на града ще дишат още кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани. Вносителите на проекта обаче настояха, че новата инсталация ще намали запрашаването в града.

В началото на 2017 година Европейската комисия осъди България за мръсния въздух, въпреки огромния проблем със смога в столицата и на фона на напомнянето в края на януари от страна на ЕС, че вече имаме присъда заради лошото качество на въздуха. В началото на януари стана ясно, че ЕК готви крути мерки срещу страните-членки, нарушили правилата на ЕС за атмосферните замърсители. По време на среща с еко-министри от блока еврокомисарят по околната среда Карменю Велла заяви, че търпението му по този въпрос „изтънява“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *