post

България ще поиска облекчаване на процедурата за износ на селскостопански продукти за Китай по време на предстоящата среща на високо равнище във формата „16+1“.

„Веднага, след като приключи председателството, ще бъдем домакин на формата „16+1“ – страните от Централна и Източна Европа с Китай“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ, пише fermer.bg.

Тя отбеляза, че една от важните теми за „16+1“ е темата за селското стопанство и земеделието.

„Там също България има сериозен интерес за облекчаване на процедурата по износ на български селскостопански продукти. Така че, наред с инвестиционните проекти, големите инфраструктурни проекти, и селското стопанство е изключително важна тема за България“, подчерта Захариева.

Програмата предвижда преди форума премиерът на Китай Ли Къцян да пристигне на официално посещение у нас за двустранни разговори. Китайската делегация ще наброява 700 души. Една от темите на разговорите ще бъде именно селското стопанство и облекчаването на процедурата за износ на български селскостопански продукти.

През тази седмица заяви китайският външен министър Ван И се срещна с Екатерина Захариева и отхвърли тревогите на някои среди в Брюксел, че засилването на диалога с Централна и Източна Европа може да създаде напрежение между Китай и старите страни-членки на ЕС.

“Сътрудничеството във формата „16+1“ и сътрудничеството Китай-ЕС не се изключват взаимно. Това обективно е от полза за процеса на европейска интеграция”, заяви Ван И.

Официалната позиция на Китай е, че тазгодишната среща на върха със страните от Централна и Източна Европа в България ще постигне нови резултати и ще развие допълнително взаимноизгодното сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа.

По думите на Захариева, България “ентусиазирано ще посрещне” китайските лидери, които ще участват в срещата на върха. Нашата страна подкрепя и китайската инициатива “Поясът и пътят” и във връзка с нея иска да насърчи повече инфраструктурни проекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *