post

Британското правителство ще разхлаби имиграционните правила, за да позволи на повече лекари и медицински сестри от държави извън Европейския съюз да идват и да работят за британската Национална здравна служба (NHS), предаде “Ройтерс”, като се позова на Би Би Си, пише Дневник.

Ръководството на NHS от дълго време се оплаква, че годишният таван на броя на квалифицираните работници от страни извън ЕС, които могат да имигрират във Великобритания, ги затруднява в запълването на позиции.

Таванът, въведен от премиера Тереза Мей по времето, когато беше вътрешен министър, е определен на 20 700 квалифицирани работници от извън ЕС годишно. Той е част от по-широките усилия на Мей да намали имиграцията в съответствие с обещанията към избирателите на управляващата Консервативна партия.

Излизането на Великобритания от ЕС се очаква да доведе до ограничаване на работниците от съюза, идващи в страната, което може допълнително да затрудни наемането на персонал в NHS. В здравната служба, която от десетилетия разчита на възможността да наема професионалисти от чужбина, в момента има десетки хиляди свободни работни места.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *