post

Евродепутатите гласуваха за въвеждането на избирателен праг, който ще забрани на партиите, получили малък процент от гласовете, да имат свои представители в Европейския парламент – мярка, която вероятно ще влезе в сила през 2024 г., предаде ДПА, пише Дневник.

Европарламентът реши да подкрепи тази мярка, след като страните членки миналия месец се споразумяха за въвеждането на избирателен праг, водени от нарастващи опасения, че евроскептични и популистки партии биха могли да постигнат огромен успех на европейските избори, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Депутатите приеха мярката, която беше част от пакет с реформи, с 397 гласа “за”, 207 “против” и 62 въздържали се.

Според споразумението всяка страна членка ще установи минимален праг, вариращ от 2 до 5 на сто от гласовете, които една партия трябва да спечели, за да влезе в Европарламента. Това ще важи само за избирателни райони с над 35 депутатски места, което засяга само Германия и Испания. Възможно е в бъдеще да бъдат обхванати и други страни.

Следващите избори за евродепутати са от 23 до 26 май догодина. Реформите обаче вероятно ще влязат в сила едва на изборите през 2024 г., защото според Съвета на Европа никакви изборни промени не бива да се въвеждат през 12-те месеца преди избори.

Сперед “Политико” това е успех за Германия и Испания, които за разлика от повечето други държави членки нямат задължителни прагове за евроизборите. Берлин усилено лобираше за въвеждането им, въпреки че през 2014 г. германски съд постанови, че те са противоконституционни.

Друг елемент от новото законодателство е изискването държавите членки да въведат и приложат ефективни и разубеждаващи наказания, за да се избегне двойното гласуване (ако гражданин на ЕС гласува два пъти в повече от една страна), се посочва в съобщение на Европарламента.

Страните освен това трябва да определят орган за контакт, който да отговаря за обмена на информация за европейци, които искат да гласуват или да бъдат кандидати в държава, на която не са граждани. Този обмен на данни трябва да започне най-малко шест седмици преди евроизборите.

Държавите трябва да осигурят възможност за предварително електронно интернет гласуване или гласуване по пощата, защитавайки личните данни и тайната на вота. В съответствие с националните си закони държавите членки ще могат да позволят на гражданите си, които живеят в страна извън ЕС. Страните ще могат да показват имената и логата на европейските политически партии на националните бюлетини.

Няколко мерки от списъка с по-амбициозни предложения обаче липсваха от споразумение, включително официално приемане на системата с т.нар. водещ кандидат. Процедурата, която бе използвана за пръв път при избора на Жан-Клод Юнкер, на практика дава председателския пост в Еврокомисията на партията, спечелила най-много гласове в Европейския парламент. Липсват и транснационалните листи.

EUobserver отбелязва, че това е първото модернизиране на правилата за гласуване за евродепутати от 1976 г. Те трябва да бъдат одобрени от всички държави членки, за да влязат в сила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *