post

МTG е изненадана от решението и ще го оцени, преди да реши какви стъпки да предприеме, съобщава Дневник.

Това заявиха от скандинавската компания, когато “Дневник” потърси реакцията им по решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани придобиването на “Нова броудкастинг груп” АД от най-богатия бизнесмен в Чехия – Петр Келнер. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от получаването му от кандидата.

През февруари MTG обяви, че подписала споразумение да продаде 95% от “Нова броудкастинг груп” на PPF Group – холдинг, контролиран от най-богатия чех Петр Келнер. Останалите 5% от българската медийна група са на изпълнителния директор Дидие Щосел.

КЗК обаче има опасения за ефекта от сделката върху конкурентната среда на този пазар, както и за хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия.

КЗК е установила, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата и утвърден имидж.

Според антимонополната комисия значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Този извод се прави, въпреки че кандидат-купувачът няма свои дружества в тази сфера в България и в този смисъл няма как пазарният му дял да се увеличи от сегашното положение. Единственото изключение е www.pazaruvaj.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *