post

Случвало ли ви се е да имате лаптоп, който да сдаде багажа доста по-рано от очакваното? Всеки преносим компютър е комплексна система от многобройни компоненти, които са в непрекъсната експлоатация. Това означава, че във всеки един момент нещо във вашия лаптоп може да се повреди. Според специалисти, един на всеки три лаптопа, умира за по-малко от 3 години. В общия случай говорим за невежество от страна на собственика на техниката.

Ето 5 непростими грешки, които обикновено водят до ранен крах на вашия лаптоп:

1. Превръщате лаптопа си в печка

Компютрите генерират доста топлина. Въпреки, че новите процесори са все по-енергийно ефективни, когато натоварите системата с няколко по-тежки задачи, започва да се наблюдава загряване. Вградените вентилатори имат задачата да охладят лаптопа, но ако вие не ги почиствате периодично, насъбраната вътрешна топлина ще предизвика прегряване. По-умните продукти имат вградена защита и биха се изключили, с цел да предотвратят тежки последствия, но другите ще се мъчат докато не умрат съвсем.

Съвет: Избягвайте да оставяте лаптопа си на килима, одеялото и други повърхности, които биха запушили решетката на вентилатора. Следете нивото на звука му – ако е прекалено шумен без основателна причина, считайте това за вик за помощ.

2.  Прекалено много клатите лаптопа си

Ако модела ви има инсталиран само SSD диск, проблемът не е толкова голям, тъй като при този тип дискове няма вътрешни подвижни части, които да се повредят от резките размествания. Доста от лаптопите, обаче, имат обикновен хард диск, при който раздрусванията биха разместили вътрешните елементи на харда. Оттам могат да се наблюдават проблеми и загуба на данни.

Съвет: Намествайте лаптопа си внимателно и избягвайте да го движите в моменти, когато работи програма, която налага чест достъп до хард диска. Преносимият компютър е като малко бебе – резките движения са нежелателни.

3. Вдигате лаптопа си за екрана

Хващате лаптопа си за екрана и го пускате в чантата. Ако мразите машината си, продължавайте да го правите. В най-скоро време ще я счупите, като яйце. Дори по-коравите модели на топ марките ще се предадат пред подобно отношение. Просто, натоварването върху пантите, а и върху самия дисплей е прекалено.

Съвет: Не вдигайте лаптопа си за екрана или от страната с оптичното устройство. Винаги го хващайте с две ръце за основата.

4. Заплитате кабелите на лаптопа

Колкото повече не обръщате внимание на заплетените кабели, толкова по-скоро ще се наложи да посетите сервиза за лаптопи. Ако те постоянно са увити около разни предмети, огънати под странен ъгъл, проблемите ще дойдат по-рано отколкото мислите. Захранващият кабел обикновено е лек и тънък и не би могъл да понесе прекаленото огъване и заплитане.

Съвет: Внимавайте кабелите да не правят големи чупки. Гледайте да не са прекалено опънати, за да не се разкъсат от напрежението. Ако ги навивате с цел съхранение или пренасяне, не ги сгъвайте прекалено.

5. Подлагате лаптопа си на опасни вибрации

Лаптопите хич не си падат по лашкането. Може да сте гледали филми, в които хората ги използват докато се возят на мотор или докато бягат от въоръжени хора, но в реалния живот прекалените вибрации биха довели до доста сериозни проблеми в работата на който и да е модел.

Съвет: Купете си чанта за лаптоп с меко уплътнение отвътре, което да предпазва вашия продукт. Избягвайте евтините чанти, които просто предлагат достатъчно място, но не и адекватна защита.

В заключение, въпреки, че има случаи на потопени лаптопи в басейн, или на такива, които биват изпуснати от четвъртия етаж на блока, по-честите повреди настъпват в следствие на малките вредни действия спрямо вашия лаптоп. Така че, отнасяйте се с внимание към техниката и тя ще ви служи вярно за дълго време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *