post

Eвропейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова критикува практиката на някои държави да възнаграждават със “златни визи” богати хора извън ЕС и ги насърчи да се уверят, че от гражданството не се облагодетелстват престъпници, предаде “Асошиейтед прес”, цитирана от БТА, пише Дневник.

Брюксел настоява гражданство да бъде предоставяно в случаите, когато има действителна връзка с дадената страна, но решението за това принадлежи на конкретните държави. Кипър и Малта са сред страните, критикувани за практиката.

Пред германския “Велт” Йоурова заяви, че възнаграждаването с гражданство може да представлява “сериозен риск за сигурността”, защото предоставя права, включително правото на свободно движение в ЕС.

По думите на еврокомисаря “някои страни трябва да направят повече, за да не бъдат награждавани с гражданство престъпници, които искат да застрашат европейската сигурност или са замесени в пране на пари”.

Йоурова каза, че ЕС ще проучи практиките във всяка страна членка за предоставяне на гражданство на хора извън общността. Тя уточни, че е изтеглила от декември за есента доклад по темата. След това ЕС ще издаде нови, по-строги насоки за страните членки, от които ще бъде поискано да се уверят, че кандидатите за гражданство няма да навредят на блока, каза още тя.

“Дойче веле” посочва, че Австрия, Белгия, България, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Испания и Великобритания предлагат програми “Златна виза”. Между 2013 и 2017 г. Унгария също предлагаше такава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *