post

Гражданското движение “Реформи в културата” публикува декларация по повод на изложбата на председателя на парламентарната комисия по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов в Лондон, за която държавата е платила 20 340 британски лири, пише Дневник. В документа движението определя този случай като “ярък пример за безпринципност и конфликт на интереси”, тъй като човек, който заема позицията на законодател в областта на културата и медиите, използва държавни средства, за да рекламира личното си творчество.

Тази седмица стана известно, че представянето на скулптури и рисунки на Рашидов в лондонската галерия “Галиарди” през юли е част от официалната програма на българското европредседателство, приключило на 30 юни.

Движението намира начина, по който е осъществена изложбата, за “закономерен завършек на скандалите около безличната и непрозрачно организирана културна програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.” В документа се твърди също, че е имало “привилегировани” събития и творци, които не са избрани с конкурс.

Движението смята, че културната програма на българското европредседателство не е постигнала никакъв международен културен и политически ефект, а вместо да изпълнява истинските си задачи, българската културна политика “е подменена от лични акции на заинтересовани лица и обслужващи ги институции”.

Движение “Реформи в културата” беше основано на 24 май тази година от университетски преподаватели, интелектуалци и артисти, между които художникът Ясен Гюзелев, проф. Александър Кьосев, издателят Манол Пейков и актрисата Рени Врангова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *