post

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и Европейския съюз (ЕС) е нараснал с 0,4% през второто тримесечие на 2018 година в сравнение с предходното тримесечие, показват ревизирани данни на Евростат.

Припомняме, че през първото тримесечие на 2018 година БВП на еврозоната и ЕС също отчитат ръст от 0,4% на тримесечна база.

Спрямо второто тримесечие на 2017 година БВП на еврозоната и ЕС е нараснал с 2,2%, след като през предходното тримесечие отчете годишен ръст съответно от 2,5% и 2,4%.

Данните на Евростат показват, че България е на пето място в ЕС по ръст на БВП – с повишeние от 3,4% на годишна база през второто тримесечие на 2018 година. За сравнение, през първото тримесечие на годината БВП на нашата страна се повиши с 3,6%. Спрямо предходното тримесечие ръстът е от 0,8% спрямо 0,9% през първото тримесечие на годината, като това е най-бавната експанзия от второто тримесечие на 2015 година насам.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, най-голям ръст на БВП на годишна база през второто тримесечие на годината е отчела Полша (+5%), следвана от Унгария (+4,4%), Латвия (+4,2%) и Румъния (+4,2%). Преди България се нареждат Словакия (+3,9%), Кипър (+3,9%) и Литва (+3,7%).

Спрямо предходното тримесечие БВП на България е нараснал с 0,8%, което я поставя на четвърто място сред страните членки на ЕС след Румъния (+1,4%), Словакия (+1%), Швеция (+1%), Литва (+0,9%), Унгария (+0,9%) и Полша (+0,9%). Ръст от 0,8% спрямо предходното тримесечие са постигнали също Кипър и Латвия.

Данните на Евростат са в подкрепа на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да приключи програмата си за покупки на еврооблигации до края на 2018 година. Икономистите обаче предупреждават, че перспективите пред растежа на еврозоната остават несигурни, с оглед на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай и набиращата скорост криза с турската лира.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *